Algemeen
Definitief besluit Vlietbruggen
Dit was het jaar waarin het vervolgonderzoek afgerond werd naar het ontlasten van de lokale
Vlietbruggen. Al eerder werd de meerwaarde van een extra oeververbinding over de Vliet in Leidschendam onderzocht. Bij beide onderzoeken werden inwoners en overige belanghebbenden nadrukkelijk betrokken. Er werd niet alleen gekeken naar de verkeersaspecten, maar ook naar de effecten voor leefbaarheid, milieu, en economie. Uit het vervolgonderzoek bleek dat de beste manier om de Vlietbruggen te ontlasten is om de bestaande infrastructuur beter of anders te benutten. De aanpak bestaat uit een samenhangend pakket aan maatregelen om het doorgaande verkeer op de Vlietbruggen te verminderen en de bereikbaarheid van Damcentrum te verbeteren. De gemeenteraad heeft ingestemd met het plan van het college om definitief geen nieuwe oeververbinding aan te leggen.
Ontwikkelingen Stompwijk
In Stompwijk zijn dit jaar veel mijlpalen gerealiseerd. Een bereikbaar Stompwijk is weer een paar stappen dichterbij gekomen. Voor de reconstructie van de Stompwijkseweg werd een projectontwikkelaar gecontracteerd, die samen met de gemeente hard heeft gewerkt aan de voorbereidingen voor de start van de werkzaamheden begin 2017. Het Kulturhus – een duurzame combinatie van schoolhuisvesting en dorpshuis – is ook weer een stap dichterbij gekomen met de selectie van een partij die naar alle waarschijnlijkheid begin 2018 het nieuwe Kulturhus zal opleveren. Daarnaast wordt samen met ondernemers en eigenaren goed nagedacht over het komen tot een compacte en economisch vitale Meeslouwerpolder, waarbij verouderde en leegstaande objecten een nieuwe functie krijgen, passend bij de identiteit van het gebied.
Scholieren denken mee over herinrichting Burgemeester Kolfschotenlaan
In 2017 wordt de Burgemeester Kolfschotenlaan de duurzaamste weg van onze gemeente. In 2016 is de gemeente al volop bezig geweest met de voorbereidingen hiervoor. Deze van oorsprong asfaltweg was hard toe aan een grote onderhoudsbeurt; een goede aanleiding voor de gemeente om meteen ook de hele directe omgeving onder de loep te nemen. Samen met leerlingen van het Veurs Lyceum is gekeken naar verschillende mogelijkheden om de weg gelijk de meest duurzame van de gemeente te maken. Daarbij kwamen ook aspecten als veiligheid en een schone leefomgeving aan bod. Het resultaat was een ontwerp van de weg en zijn omgeving als goed voorbeeld van duurzaam inrichten van de openbare ruimte.
Verbeterde gemeentelijk dienstverlening
Ook in 2016 zijn er weer stappen gezet om in 2018 de beste gemeentelijke dienstverlener van Nederland te zijn. Zo zijn de openingstijden van onze servicecentra verruimd, om beter aan te sluiten bij de wensen van inwoners en is de gemeente gestart met het thuisbezorgen van aangevraagde reisdocumenten. Daarnaast is een volledig vernieuwde website gelanceerd, die beter aansluit bij de wensen van deze tijd en waar bezoekers sneller informatie weten te vinden. Verder is er een grote stap voorwaarts gezet met de digitale begroting 2017, waarmee het voor inwoners makkelijker is om inzicht te krijgen in het gemeentelijke huishoudboekje.
Aanleg van riolering op de Broekslootkade
De gemeente heeft in samenwerking met de drinkwaterbedrijven Dunea en Stedin bij de
Broekslootkade een nieuwe riolering aangelegd. De riolering was aan het einde van de technische levensduur en aan vervanging toe. Bij deze vervangingswerkzaamheden zijn ook meteen de volledige bestrating en het wegdek vervangen. In december sloten Evides en Dunea zich officieel aan bij het Netwerk Afvalketen Delfland (NAD) waarin onze gemeente met 11 gemeenten en het
Hoogheemraadschap Delfland samenwerkt voor het realiseren van een betrouwbare, betaalbare, toekomstbestendige en duurzame afvalwaterketen.
Wijkgroenbeheerplannen voor Voorburg Midden/Oud en Park Leeuwenbergh
De gemeente hecht veel waarde aan wat bewoners vinden van het groen in hun wijk. Bewoners hebben tenslotte de kennis en ervaring wat er binnen de wijk allemaal speelt op het groengebied. Bij het opstellen van groenbeheerplannen wordt daarom zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hun kennis en ervaring. Zo vormen enkele honderden suggesties en ideeën van bewoners van de wijken Voorburg Midden/Oud en Voorburg West/Park Leeuwenbergh de basis voor wijkgroenbeheerplannen. Deze plannen geven een toekomstvisie voor het groen in de wijk: er staan verbetermaatregelen in voor knelpunten, er is in beeld gebracht of de struikbeplanting aan vervanging toe is en of er bomen zijn die vervangen moeten worden.
Een succesvol evenementenjaar
In totaal vonden er in 2016 bijna veertig uiteenlopende evenementen plaats in onze gemeente. De
Vlietdagen, A Walk in the Park, de eerste Lichtjesavond op de Oosterbegraafplaats, de Stompwijkse Paardendagen, het Cultureel Zomerfestival; dit is slechts een kleine greep uit het totaalaanbod. De gemeente leverde op verschillende manieren ondersteuning aan deze evenementen, die de lokale economie stimuleren en de naamsbekendheid en leefbaarheid van onze gemeente vergroten.
Burgemeester(s)
In 2016 nam de gemeente na negen jaar afscheid van burgemeester Hans van der Sluijs, die per 1 september met pensioen ging na een indrukwekkende carrière waarin hij ruim 33 jaar burgemeester was. Kort na zijn afscheid verwelkomde de gemeente nieuwe burgemeester Klaas Tigelaar, die hiervoor ruim negen jaar burgemeester van Oud-Beijerland was.
Veiligheid
Op het gebied van veiligheid heeft de gemeente samen met politie en inwoners weer een aantal mooie stappen gezet die de leefbaarheid vergroten. Na een succesvolle start in 2015 zijn er nog meer buurtpreventieteams van start gegaan. Ook is er samen met de politie gewerkt aan het terugdringen van het aantal woninginbraken, door de uitvoering van een integrale aanpak woninginbraken en is er speciale aandacht gegeven voor ouderen en veiligheid.