Algemeen

In het kader van de Wet revitalisering generiek toezicht heeft de provincie Zuid-Holland met elke ZuidHollandse gemeente een bestuursovereenkomst over het interbestuurlijk toezicht gesloten. Uit deze overeenkomst volgt dat gemeenten voor het eerst bij de jaarrekening 2013 een eigen “Staat van Gemeenten" hebben opgesteld. Elke gemeente heeft door middel van kleuren een eigen oordeel gegeven over de staat van de domeinen financiën, ruimtelijke ordening, informatie- en archiefbeheer en huisvesting van vergunninghouders.

Betekenis kleuren:

Groen

Reeds gerealiseerd

Oranje

Is nog niet gerealiseerd, maar realisatie is in 2017 mogelijk

Rood

Wordt niet gerealiseerd

1. FINANCIËN

ROOD / ORANJE / GROEN

TOELICHTING

Er is structureel en reëel begrotingsevenwicht

GROEN

Volgens de definitie van de provincie zou de kleur eigenlijk oranje moeten zijn in plaats van groen, omdat in de brief aan de gemeenteraad is aangegeven dat er in de

meerjarenbegroting 2017-2020 niet in alle jaarschijven sprake is van structureel en reëel evenwicht. Het gaat echter om summiere tekorten, zodat gekozen is voor de kleur groen. Overigens heeft de provincie aangegeven dat bij een tekort van € 1,- de kleur ook op oranje gesteld moet worden.

Is er reden voor extra aandacht?

Nee. Evenals bij de jaarrekening 2015 is het vak GROEN, omdat aan de criteria is voldaan. Er is ook geen reden voor “extra” toezicht vanuit de provincie.

2. RUIMTELIJKE ORDENING

ROOD / ORANJE / GROEN

TOELICHTING

1. Heeft de gemeente voor het gehele grondgebied één of meer structuurvisies vastgesteld, waarin de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid zijn vastgelegd?

2A. Heeft de gemeente voor het gehele grondgebied één of meer bestemmingsplannen en/of beheersverordeningen vastgesteld? 2B. Indien “nee”: voor welke gebieden in de gemeente geldt geen bestemmingsplan of beheersverordening?

3A. Zijn deze bestemmingsplannen en/of beheersverordeningen actueel, dat wil zeggen minder dan tien jaar oud?

3B. Indien “nee”: voor welke bestemmingsplannen en/of beheersverordeningen geldt dat ze niet actueel zijn?

GROEN

De gemeente heeft voor het gehele grondgebied één of meer structuurvisies vastgesteld, waarin de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid zijn vastgelegd. Ook heeft de gemeente voor het gehele grondgebied één of meer bestemmingsplannen en/of beheers-verordeningen vastgesteld. Deze bestemmingsplannen en/of beheers-verordeningen zijn actueel, dat wil zeggen minder dan tien jaar oud.

Is er reden voor extra aandacht?

Nee

3. OMGEVINGSRECHT

(VERGUNNINGVERLENING,
TOEZICHT EN HANDHAVING
MILIEU, BOUWEN EN WONEN)

ROOD / ORANJE / GROEN

TOELICHTING

De gemeente beschikt over een
vastgestelde Verordening VTH

ORANJE

Conform de wettelijke verplichting is afstemming gezocht met de provincie en de deelnemende gemeenten in de Omgevingsdienst Haaglanden, om tot uniforme regels ten aanzien van de Omgevingsdienst Haaglanden te komen.

Vaststelling van de verordening heeft vertraging opgelopen. Bij het vaststellen van de verordening zal gelijk inzicht gegeven worden hoe om te gaan met d nog resterende milieutaken bij de gemeente. Het onderzoek naar het beleggen van deze milieutaken is nagenoeg afgerond.

Is er reden voor extra aandacht?

Nee

4. MONUMENTENZORG

ROOD / ORANJE / GROEN

TOELICHTING

Vanwege de aanwezigheid van (rijks)monumenten dient de gemeente op grond van de

Monumentenwet te beschikken over een adviescommissie m.b.t. de (rijks)monumenten.

Deze commissie moet deskundig zijn op het gebied van de monumentenzorg (betreffende bouwhistorische en bouwkundige opleiding en kennis, tenminste op het gebied van cultuurhistorie, bouwarchitectuur historie, restauratie en landschap/stede-bouw). Bij deze deskundigheid gaat het ook om deskundigheid op het gebied van (brand)veiligheid.

GROEN

De gemeente beschikt over een monumentencommissie bestaande uit twee leden van Stichting Dorp, Stad en Land. Bij inhoudelijke vraagstukken waarvoor in de huidige commissie onvoldoende kennis aanwezig is, wordt een beroep gedaan op expertise bij de stichting Dorp, Stad en Land. De huidige samenstelling voldoet dus niet aan de richtlijn van de VNG, maar dit wordt ondervangen door de hierboven gemelde constructie. Daarbij wordt ook regelmatig een beroep gedaan op de ambtelijke expertise.

Is er reden voor extra aandacht?

Nee

5. ARCHIEF- EN

INFORMATIEBEHEER

ROOD / ORANJE / GROEN

TOELICHTING

Het archief- en informatiebeheer zijn op orde

ORANJE

In het afgelopen jaar is het onderzoek kritische prestatie indicatoren 2015 en een archiefinspectie uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het archief van de gemeente op orde is. Het verslag is begin 2017 naar de gemeenteraad en de provincie gestuurd.

Door toenemende digitalisering is er extra aandacht voor het archiveren. De komende jaren wordt hier nadrukkelijk rekening mee gehouden.

Is er reden voor extra aandacht?

Nee. Aanvragen en contacten met burgers verlopen steeds vaker via de website en e-mail. Dit zorgt ervoor dat het archief van de gemeente steeds meer digitaal wordt vormgegeven. De fysieke papierstroom zal hiermee steeds meer verdwijnen. Het is van groot belang dat deze overgang zorgvuldig en transparant verloopt. Dit heeft gevolgen voor de werkwijze, protocollen en gedrag. Om de kwaliteit van het archief te waarborgen voert de gemeente op al deze terreinen verbeteringen door.

6. HUISVESTING
VERBLIJFSGERECHTIGDEN /

VERGUNNINGHOUDER

ROOD / ORANJE / GROEN

TOELICHTING

Er is volledig en tijdig voldaan aan de halfjaartaakstelling en er is geen achterstand

ORANJE

De taakstelling in 2016 is niet behaald.

Gevraagde informatie

Stand van zaken

1. Achterstand per 1 januari 2016:

2 personen

2. Fase interventieladder op 1 januari 2016:

Informatie opvragen en valideren

3. Taakstelling eerste halfjaar 2016:

87 personen

4. In 1e halfjaar 2016 gehuisveste vergunninghouders:

79 personen

5. Achterstand per 1 juli 2016:

10 personen

6. Fase interventieladder op 1 juli 2016:

informatie

opvragen en valideren

7. Taakstelling tweede halfjaar 2016:

101 personen

8. In 2e halfjaar 2016 gehuisveste vergunninghouders:

74 personen

9. Achterstand per 31 december 2016

35 personen

10. Fase interventieladder op 31 december 2016:

Informatie opvragen en valideren

Is er reden voor extra aandacht?

Ja. Aantal te huisvesten vluchtelingen 2017; prognose:177 (dit is inclusief achterstand 2016). In 2017 is extra aandacht nodig voor knelpunten in het huisvestingsproces.

SAMENVATTING

Onderwerp

Rekening 2015

Rekening 2016

1. Financiën

GROEN

GROEN

2. Ruimtelijke ordening

GROEN

GROEN

3. Omgevingsrecht

ORANJE

ORANJE

4. Monumentenzorg

ORANJE

GROEN

5. Archief- en informatiebeheer

ORANJE

ORANJE

6. Huisvesting Vergunninghouders

ORANJE

ORANJE