Algemeen

Groter bereik minimabeleid

In 2015 werd nieuw minimabeleid opgesteld, waarvan het uitgangspunt is dat werk de ultieme manier van armoedebestrijding is. In 2016 is er flink meer ingezet op communicatie over minimaregelingen, waardoor een grotere groep werd bereikt. Bijvoorbeeld door aandacht te vestigen op het Kindpakket via onder andere de rugzakactie, Wereldarmoededag, Sint voor ieder Kind en het Woej kerstuitje. Ook tijdige en heldere communicatie over de collectieve zorgverzekering en het opstellen van een NIBUD-agenda met informatie over het minimabeleid en schuldhulpverlening hebben een bijdrage geleverd aan het vergroten van het bereik van de doelgroep die in aanmerking komt voor minimaregelingen.

Het Sociaal Kompas

Samen met allerlei partners, verenigingen en organisaties heeft de gemeente het Sociaal Kompas 2017-2020 ontwikkeld. In het Sociaal Kompas staat hoe de gemeente zorgt voor effectieve en efficiënte ondersteuning aan inwoners. De gemeente gaat niet alles dichtregelen. Het Sociaal Kompas biedt juist ruimte voor initiatieven en ruimte voor maatwerk aan inwoners. Wel geeft het een heldere richting voor beleid en uitvoering, met oog voor de onderlinge samenhang. Zodat ontwikkelingen en initiatieven elkaar kunnen versterken. Het Sociaal Kompas geeft overzicht en maakt transparant wat wordt gedaan om maatschappelijke doelen voor inwoners te bereiken. Bijvoorbeeld dat meer jeugd in een veilige omgeving opgroeit en dat meer jongeren goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.

Uitvoering strategisch actieplan Sportvisie

De gemeente heeft in 2016 samen met sportverenigingen een sportvisie 2016-2020 opgesteld, waarmee invulling wordt gegeven aan de missie om dé sport- en beweeggemeente van Nederland te worden. We beschikken over een goede sportinfrastructuur, met tientallen sportverenigingen en mooie sportaccommodaties die goed verspreid over de gemeente liggen. Met de uitvoering van de sportvisie wordt de benutting en bezetting van deze accommodaties verbeterd. Ook is er ingezet op de rol van sportclubs, gemeente en onderwijs om te zorgen dat inwoners een gezonde leefstijl hebben.

Aanpak jeugdwerkgelegenheid

Met de uitvoering van het actieplan jeugdwerkgelegenheid heeft de gemeente samen met
Voorschoten en Wassenaar mooie stappen gezet in de aanpak van jeugdwerkloosheid. Het Jongerenloopbaancentrum speelde hierbij een grote rol. Een belangrijk initiatief dat voortkomt uit het actieplan is ‘Jongeren in de Lift’; regelmatige netwerkbijeenkomsten voor werkzoekende jongeren. Hiermee worden jongeren op zoek naar dagbesteding of een ‘echte’ baan gekoppeld aan ondernemers die hen een kans willen bieden. Bijna de helft van de deelnemers in 2016 vond zo een baan. Anderen gingen met een afspraak voor een stage, een meeloopdag, een CV-advies of een sollicitatietraining de deur uit. De Jongeren Buiten Beeld, die niet werken, naar school gaan of een uitkering ontvangen zijn thuis bezocht. Een unieke werkwijze die zichtbaar maakt wat er werkelijk speelt in onze gemeente. Ouders en jongeren voelen zich geholpen met deze aanpak.

Jeugd Vertegenwoordigd

Er is in 2016 een structurele vorm van jongerenvertegenwoordiging in het leven geroepen: Jeugd Vertegenwoordigd. Een groep jongeren zet zich actief in voor onderwerpen die spelen in de gemeente. Zo denken zij bijvoorbeeld mee over armoedebeleid, preventie van schooluitval en beoordelen ze de werkwijze van het Jongerenloopbaancentrum. Met hun deelname aan Jeugd Vertegenwoordigd werken de jongeren ook aan hun eigen ontwikkeling op basis van een persoonlijk ontwikkelplan.

Meer maatwerk huishoudelijke ondersteuning

In 2016 ontstond meer ruimte om maatwerk toe te passen in huishoudelijke ondersteuning. Zo heeft de gemeente het sociaal contact huishoudelijke ondersteuning geïntroduceerd. We hebben ook de nieuwe vervoersregeling vastgesteld. Hierdoor kunnen mensen zich melden voor een Wmovervoerspas en gebruik maken van de Regio Taxi Haaglanden tegen een laag tarief. Zo biedt de gemeente meer gelegenheid voor sociaal contact.

Onderwijs

Er is in 2016 met veel partijen hard gewerkt aan de onderwijsvisie en de uitwerking daarvan in de Lokale Educatieve Agenda. Er zijn afspraken gemaakt en concrete activiteiten gepland. De ambitie uit de onderwijsvisie om een samenhangend beleid te ontwikkelen voor kinderen van 0-20 jaar is vertaald in concrete acties voor de komende twee jaar. De ontwikkeling van integrale kindcentra, goede duurzame schoolgebouwen, bereikbaarheid van het onderwijs voor iedereen, aandacht voor beweging en cultuur, de techniekagenda; dit zijn onderwerpen die concreet gestalte hebben gekregen of verder in samenhang worden ontwikkeld. De samenwerking tussen scholen, gemeente, kinderopvang en andere partners in zorg, sport en cultuur was daarbij van groot belang.

Daarnaast heeft de gemeente in 2016 een Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het Voortgezet Onderwijs opgesteld. Onderwijshuisvesting is de fysieke randvoorwaarde voor goed onderwijs. Met dit IHP geven we invulling aan één van onze wettelijke taken: het voorzien in voldoende en adequate huisvesting voor onderwijs, nu en in de toekomst. Schoolbesturen zijn nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming hiervan.

Wonen

In 2016 is de woonvisie 2016-2020 vastgesteld, die de gemeentelijke opgaven rond actuele thema’s op het gebied van wonen benoemt. Langer zelfstandig wonen is daar een voorbeeld van, die vraagt om nieuwe oplossingen op het gebied van wonen en zorg. Het gebrek aan goedkope woningen voor mensen met lage inkomens is een andere. Op basis van de woonvisie willen we verbeteringen op deze thema’s bereiken, onder andere door prestatieafspraken te maken met woningcorporaties en andere maatschappelijke partners.

Succesvolle pilot Alternatief beschut werken

Meedoen aan de samenleving loont. Daarom zet de gemeente zich ook in 2016 in om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Voor sommige mensen is dat niet zo makkelijk, bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben of intensieve begeleiding nodig hebben. In het kader van een pilot gingen mensen op vrijwillige basis aan slag in een zoveel mogelijk “echte baan” dichtbij huis. Een aantal van deze mensen heeft hier inmiddels een betaalde baan aan over gehouden. Dankzij het succes van de pilot ‘alternatief beschut werken’ heeft de gemeente besloten om hier in de toekomst structureel mee door te gaan (naast het reguliere beschut werken).

LHBT

Het is van groot belang dat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht zijn of haar geaardheid. De gemeente zet zich nadrukkelijk in om een veilige leefomgeving te garanderen voor al haar inwoners. In samenwerking met maatschappelijke organisaties is er in 2016 op meerdere momenten aandacht gevraagd voor dit onderwerp, onder meer door verschillende activiteiten te organiseren voor LHBT’ers. Zo was er een succesvolle Roze Borrel tijdens de Vlietdagen en werd een rond de feestdagen een goed bezochte High Tea en filmmiddag georganiseerd voor roze ouderen. Onze gemeente nam ook deel aan Coming Out Dag, waarbij aandacht werd gevraagd voor het “uit de kast komen”.

Maatschappelijk verantwoord verenigen

Verenigingen en stichtingen doen heel veel voor onze samenleving. Organisaties als sportclubs, scouting, wijkverenigingen en culturele verenigingen spelen een belangrijke rol in hun directe omgeving. In 2016 heeft de gemeente het programma Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV) opgezet. De gemeente wil de organisaties stimuleren om onderling kennis te delen, samen te werken en creatief te zijn. Zo kunnen zij zich ontwikkelen naar een moderne, vitale organisatie met een brede sociale functie in de wijk. Om een impuls te geven aan MVV door vrijwilligersorganisaties, hebben we ook subsidie beschikbaar gesteld. Er zijn bijvoorbeeld al samenwerkingen ontstaan tussen sport en onderwijs, of tussen scouting en jeugdzorg.

Geen asielzoekerscentrum

De gemeenteraad heeft eind 2015 besloten om samen met het COA opvang voor asielzoekers in onze gemeente mogelijk te maken. Daarna is de gemeente verder gegaan met de voorbereidingen voor een asielzoekerscentrum. In de loop van 2016 bleek echter dat de vluchtelingenstroom zodanig was verminderd, dat de behoefte van het COA aan extra opvanglocaties weg was. Daarmee was de beoogde locatie voor een AZC in onze gemeente (het Schakenbosch-terrein) niet meer nodig.