Algemeen
Winkelgebieden
Op basis van een succesvolle pilot is in 2016 besloten om voor alle winkelgebieden in de gemeente verlichte regelgeving toe te passen. Uit de pilot kwam naar voren dat een minder strikte manier van omgaan met regelgeving winst oplevert voor alle betrokken partijen. Er wordt meer gedacht vanuit kansen in plaats van enkel de regels toe te passen. Ondernemers zijn immers onze economische motor. Door eerst naar het initiatief te kijken en dan pas naar de regels, ontstaat ruimte voor creativiteit en innovatie.
Het Huygenskwartier Voorburg is in 2016 definitief op de kaart gezet. Er is veel geïnvesteerd in het aantrekkelijker maken van het gebied voor inwoners, ondernemers en toeristen. Zo is de openbare ruimte rond de Herenstraat verbeterd, onder meer door het plaatsen van plattegrondborden en hanging baskets en werd in de zomer het nieuwe logo van het Huygenskwartier Voorburg onthuld. Ook op het gebied van marketing en communicatie gebeurde er veel bij het winkelgebied.
Leidschendam-Centrum kreeg ook een extra impuls in de vorm van 75.000 euro, die tijdens de behandeling van de begroting beschikbaar werd gesteld door de gemeenteraad. Samen met het ondernemersfonds is de gemeente inmiddels gestart met het ontwikkelen van voorstellen die bijdragen aan het vergroten van de levendigheid en het verbeteren van het ondernemersklimaat in het winkelgebied.
Continuering lokale ondernemersfondsen
Sinds 2014 kent onze gemeente twee ondernemersfondsen, voor de winkelgebieden Huygenskwartier Voorburg en Leidschendam-Centrum, die voor de duur van drie jaar waren ingesteld. Het zijn stimuleringsfondsen, bekostigd door zowel ondernemers als de gemeente, waarmee gezamenlijke activiteiten betaald kunnen worden. Uit een in 2016 afgenomen draagvlakmeting bleek dat een meerderheid van deze ondernemers positief is over de ondernemersfondsen. Met een ruime meerderheid stemden zij voor verder continuering hiervan, waarin we nauw samenwerken met de ondernemers om de winkelgebieden te versterken.
Nieuwbouw The Mall of The Netherlands van start
Nadat in 2015 de eerste sloopwerkzaamheden startten, is eind 2016 de nieuwbouw voor The Mall of The Netherlands (nu nog Leidsenhage) officieel van start gegaan. De gemeente en de ontwikkelaar houden nauw contact, om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt en dat de overlast voor omwonenden en bezoekers van het winkelcentrum beperkt blijft.
Vlietvoorde
In de ontwikkeling van het Leidschendamse deel van de Duivenvoordecorridor zijn in 2016 goede stappen gezet. Achter de schermen is hard gewerkt om het landelijke gebied in de toekomst verder te ontwikkelen tot een gebied met veel groen en beperkte woningbouw. Eind 2016 werd de nieuwe naam voor het gebied bekendgemaakt: “Vlietvoorde”. Alle toekomstige ontwikkelingen van het gebied gebeurt onder deze naam. Voor het eerste plangebied De Bosrand vond archeologisch vooronderzoek plaats en de eerste projectontwikkelaars hebben zich met plannen gemeld voor de ontwikkeling van de tien eerste woningen in het gebied.
Financieel gezien kende het gebied ook een positieve ontwikkeling. Door de aantrekkende woningmarkt en doorontwikkeling van de plannen is het verwachte tekort bij de ontwikkeling van Vlietvoorde met vele miljoenen euro’s gedaald tot 4,1 miljoen euro, zoals bij de (eerste) herziening van de grondexploitatie per 1 januari 2017 berekend is.
Verdere locatieontwikkeling
In 2016 heeft de gemeente samen met de ontwikkelaars van het CBS-gebouw plannen verder uitgewerkt en afspraken gemaakt voor nieuwe woningen waarin duurzaamheid, innovatie en sociale woningbouw een centrale plek hebben gekregen. Ook voor een aantal andere leegstaande gebouwen en locaties zijn stappen gezet die nieuwe inrichting mogelijk maken. Voorbeelden hiervan zijn de Hokatex locatie, het Zürichgebouw en het Billitongebouw in Klein Plaspoelpolder, dat plaats maakt voor een mooie woonwijk. Daarnaast zijn er plannen voor de herontwikkeling van het Schakenboschterrein en is de bouw van Mariënpark gestart. Een positief effect van deze ontwikkelingen is dat de kantoorleegstand in de gemeente fors is teruggedrongen.
Nieuwbouw zwembad De Fluit geopend
In maart 2016 opende het volledig vernieuwde zwembad De Fluit haar deuren weer voor het publiek en sportverenigingen, waarna in november het vernieuwde buitengedeelte volgde. Met De Fluit beschikt de gemeente nu over één van de modernste en duurzaamste zwembaden in de regio.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
In 2016 is de gemeente verder gegaan met het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat zoveel betekent als ondernemen met respect voor sociale en duurzame aspecten. Als gemeente proberen we zelf het goede voorbeeld te geven. Zo is in ons inkoopbeleid vastgelegd dat bij de uitvoering van grotere opdrachten ook mensen moeten worden ingezet met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Ook bevatten contracten met onze leveranciers spelregels over sociaal maatschappelijk ondernemen. We maken gebruik van duurzame huisvesting en hebben een steeds groener wagenpark. Een aantal afdelingen treedt daarnaast op als leerwerkbedrijf en biedt stageplaatsen voor personen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.